Nám všem drahý Spolkový dům, aneb kolik to celé vlastně stálo?

Článek zaslaný do Dobřejovického zpravodaje, číslo Říjen 2017

Milí sousedé! Přijde vám v pořádku, že se na Spolkový dům utratilo o statisíce korun více, než bylo schváleno v rozpočtu obce? A že náklady na nějaký záměr násobně překročí původně prezentovanou sumu? Má se podobným způsobem rozhodovat o pronájmu a rekonstrukci Zámku?  Já si to nemyslím. A proto jsem se začal zajímat o podrobnosti čerpání nákladů na Spolkový dům. Prošel jsem všechny veřejně přístupné dokumenty, další jsem si vyžádal na obci a účastnil jsem se i jednání finančního výboru. A v čem tedy podle mě tkví hlavní problémy?
 
Začátkem loňského roku se v Dobřejovicích za velkého zájmu nás občanů začala příprava rekonstrukce objektu bývalé školky na Spolkový dům se hřištěm. V průběhu veřejného projednávání záměru se mnozí kriticky vyjadřovali hlavně k tomu, že se jedná o soukromý objekt a že přesto do něj obec bude investovat nemalé peníze. Možná si vzpomínáte, že na stránkách tohoto listu byly tyto obavy vedením obce rozptylovány tím, že odhad celkových nákladů je cca 1.600.000 Kč, přičemž předpokládáme, že při výběru dodavatele se podaří cenu výrazně snížit. Nic nepomáhaly dlouhé diskuze, ve kterých jsme upozorňovali na nepřipravenost záměru, na podhodnocenou částku plánovaných výdajů, na řadu výdajů, které při rekonstrukci a provozu Spolkového domu jistě nastanou, ale není s nimi počítáno. Záměr byl přesto většinou zastupitelů schválen.

Nejen já, ale i někteří zastupitelé byli v polovině roku 2016 nemile překvapeni, když při schvalování smluv se stavebními firmami dostalo zastupitelstvo k projednání rozpočtové opatření navyšující výdaje na tento projekt o více než milion na 2.920.000 Kč. Tato částka pak byla ještě v průběhu roku dvakrát navyšována a na konci roku 2016 činil schválený rozpočet na tento záměr 3.250.000 Kč.
A ještě větší překvapení nás čekalo na začátku tohoto roku, když pan starosta Kappel předložil zastupitelstvu tabulku, z níž vyplývá, že na Spolkový dům bylo za předchozí rok vynaloženo celkem 3.699.762 Kč, tedy o několik set tisíc více, než bylo schváleno

Na základě tohoto zjištění byl Finanční výbor následně pověřen provést kontrolu. Ještě koncem srpna (po půl roce) nebyly žádné výsledky kontroly k dispozici. Rozhodl jsem se proto napsat dopis zastupitelům, ve kterém jsem upozornil na neoprávněné navýšení výdajů na Spolkový dům (viz výše), ale i na nesprávné nakládání s rozpočtem obce obecně.

Nakonec vznikla začátkem září i zpráva finančního výboru, která měla být projednána na řádném jednání zastupitelstva 14. září. Asi nejdůležitější zastupitelstvo v tomto volebním období se ale nakonec nekonalo, protože se omluvilo pět členů a zastupitelstvo tak nebylo usnášeníschopné. Je zajímavé, že se ještě nikdy nic podobného za 32 dosavadních jednání nestalo – zastupitelstvo se většinou dosud scházelo v plném počtu, případně s maximálně dvěma nepřítomnými. Je velká škoda, že pět zastupitelů nenašlo asi odvahu obhajovat svá rozhodnutí před sousedy. A že starosta místo aby poděkoval občanům za zájem o dění v obci začal lidi hned po ukončení jednání vyhánět ze zasedací místnosti.

Doufám, že na náhradní termín zastupitelstva 21.9. přijde minimálně tolik lidí zapojit se do rozhodování v obci. Protože právě zastupitelstva jsou místem, kde se všechny podobné důležité záměry projednávají a kde mají zaznívat názory nás občanů.
Pravdivost výše uvedených tvrzení dokládám podrobným popisem kauzy a odkazy na písemné materiály, se kterými se můžete seznámit na janchvatal.blogspot.cz.
Jan Chvátal, občan Dobřejovic, chvataljan@seznam.cz



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dopis zastupitelům ohledně výdajů na Spolkový dům z 23.8.2017

Přes Nupaky do Kuří

Výlet do Zadní skály