Co s betonárnou po úspěšném referendu?

Tak v obci nám výrazně přituhuje. Rozmotat zamotanou situaci tak, aby referendum, který řeklo NE betonárně bylo respektováno a nedošlo ke škodám na účet Dobřejovic dá dost práce.

Tím spíš, že se zdá, že starosta "nekope" za občany. Na základě jeho vyjádření do médií a na základě hrozby žalobou od investora betonárny požádala většina zastupitelů o svolání mimořádného jednání Zastupitelstva Dobřejovic na čtvrtek 9.11. od 18:00. Cílem je, aby zastupitelé konečně měli informace o dění kolem betonárny a mohli ovlivnit další postup obce. Ten byl doteď v rukou starosty, prosazujícího tento záměr.




Kauza Betonárky v Dobřejovicích není prvním podobným záměrem kdy investor postupuje podobně: Dohodne se s vedením obce, to zařídí popis smlouvy o spolupráci. Poté ani vedení obce ani investor neposkytuje zastupitelům ani občanům informace (nebo se tváří, že záměr nijak obec neovlivní) a doufají, že si toho nikdo nevšimne. Pokud si toho někdo všimne a uspořádá závazné referendum, hrozí žalobou.

Referendum je pro zastupitelstvo obce závazné. Betonárna tedy nebude. Otázkou je další postup investora. Dost možná nás jako obec čeká vleklý soudní spor s ním. Vinu za něj ale nejde klást občanům, kteří se zajímali o to, co se v obci děje a bude dít. Může za něj starosta, který neposkytoval informace o skutečném rozsahu záměru, nekrititcky jej prosazoval a prosadil schválení pro obec potenciálně nebezpečné smlouvy s investorem s nedobrou pověstí.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dopis zastupitelům ohledně výdajů na Spolkový dům z 23.8.2017

Přes Nupaky do Kuří

Výlet do Zadní skály