Kdo tu koho vodí za nos?


Tak nám v obci proběhlo referendum. Odhlasovali jsme si v něm, že betonárna nebude! Tím to ale bohužel nekončí: Investor hrozí žalobou a starosta obviňuje organizátory referenda z manipulace občanů a nejraději by jim dal případné škody k náhradě. Kdo tu ale opravdu s kým manipuluje?

Předem bych chtěl upozornit, že se tento článek nezabývá posledním vývojem, kdy místostarosta jako soukromá osoba napadá u soudu platnost referenda a starosta místo aby obec a občany bránil, se k napadnutí jménem obce bez vědomí zastupitelů přidá. To by vydalo na další článek. A možná spíše na scénář absurdní divadelní hry…

Rád bych se teď ale vrátil k tomu, jak se vůbec mohlo stát, že se kroky naší obce dostaly do tak velkého rozporu s názory a zájmy nás občanů, že bylo nutné přikročit ke krajní možnosti: místnímu referendu. Jsem přesvědčen, že za to může přístup investora betonárny a bohužel také starosty a místostarosty naší obce, kteří se místo objektivního informování rozhodli pro zkreslování a zatajování informací, manipulaci a v poslední době také obstrukce.

Sluší se připomenout, že vše se točí okolo změny územního plánu, bez které nelze betonárku postavit. A že územní plán a jeho změny jsou v kompetenci zastupitelstva obce. A zastupitele jsme si zvolili (jak už název napovídá) jako své zástupce my, občané Dobřejovic, aby chránili naše zájmy.

Starosta s místostarostou, jako vybraní zastupitelé, kteří to dělají v rámci svého placeného úvazku, by v ochraně našich zájmů měli jít příkladem. Měli by získávat veškeré argumenty pro i proti, analyzovat je a předkládat je objektivně ostatním zastupitelům a občanům. Zbytek zastupitelstva je totiž do jisté míry závislý právě na informacích zpracovaných pány Kappelem a Krejčím. Většinou totiž několik dní před jednáním zastupitelé dostanou až desítky stran dokumentů a tak není divu, že se u složitějších záležitostí někteří spolehnou na informace, úsudek a doporučení starosty.

Při projednávání smlouvy o spolupráci se společností České štěrkopísky se toho vlastně o parametrech betonárny moc nevědělo. První bližší informace zastupitelé od vedení obce a investora dostali až v květnu tohoto roku. Bylo prezentováno, že se plánuje průměrná, či spíše podprůměrná betonárka, která vlastně nebude mít žádné negativní vlivy na obec. Kritické hlasy se začaly objevovat až letos v létě, kdy se v rámci zjišťovacího řízení EIA objevily první konkrétní informace o záměru. Kritika zněla: „Tady něco nesedí! Betonárna má daleko větší reálnou kapacitu, než jaká je v dokumentech slibována a na kterou jsou posuzovány její případné negativní vlivy na životní prostředí (tedy doprava, prach, hluk a spotřeba vody, které s množstvím reálně vyrobeného betonu přímo souvisí)“. Tento prvotní pocit postupně v době před referendem sílil. Hlavně po zveřejnění zkušeností s postupem stejného investora u betonárny v Horních Počernicích, kde po kolaudaci došlo bez nutnosti stavebních úprav k navýšení výroby 11x.

V tu dobu již ale více jak rok bylo v Návrhu změny č.2 Územního plánu Dobřejovic, zpracovaném pro náš obecní úřad pod přímým vedením starosty Kappela, v části ospravedlňujících potřebnost betonárny například uvedeno toto: „ ... jedná se o plochu zamýšlenou jako centrální zázemí pro významné dopravní stavby připravované zejména v jižní části okresu Praha-východ … jakožto zázemí stavebního dvora pro Ředitelství silnic a dálnic. … Z důvodu dlouhodobě plánovaného strategického Pražského obchvatu – stavby R1 511 ve směru Běchovice v návaznosti na dálnici D1 je nutno zajistit výrobní zázemí a skladovací plochy pro její realizaci a také průběžnou opravu D1...“. Dále následuje na více jak deseti stranách popis a výčet dopravních staveb, pro které by měla dobřejovická betonárka dodávat: okruh kolem Prahy (DO), D1, D3, Vestecká spojka…. Je dobré si uvědomit, že pouze betonový povrch části okruhu do Běchovic by dobřejovická betonárna při dodržení slibované kapacity vyráběla více jak 15 let. Na základě toho asi nelze uvěřit, že by k dramatickému navýšení kapacity betonárny  v reálném provozu nedošlo.

Kdo tu tedy koho vodil a stále vodí za nos? Kdo prosazoval „průměrnou“ betonárnu a „zapomněl“ se zmínit o jejím zamýšleném masivním využití pro velké dopravní stavby v okolí? Komu lze věřit?

Podle mě je jasné, že doba, kdy bylo možné se bezvýhradně spolehnout na informace předkládané vedením obce, je nenávratně pryč. Je třeba si dělat vlastní názor – na jednáních zastupitelstva, při rozhovorech ze sousedy, při čtení informací na stránkách obce, ale i na webech, které s oficiálními informacemi polemizují. Pokud bychom to dělali před dvěma roky, nikdy by ke „kauze betonárna“ nemohlo dojít…

Jan Chvátal, občan Dobřejovic 



PAN CHVÁTAL LŽE! Hlavním smyslem mého původního článku bylo upozornit na rozpory v jednání vedení obce a podnítit vás k získávání informací a vlastního názoru. V souladu s tím zveřejňuji reakci pana Kappela a Krejčího na můj článek na stránkách Dobřejovického zpravodaje. Autorovi reakce blahopřeju ke zručnosti v technikách argumentace. Bohužel ale nereaguje na argumenty které jsem uvedl,ale postupnými posuny významu a osobními útoky odvádí pozornost zcela jinam. Rozumím tomu, že pro většinu sousedů by pokračování dohadování dvou lidí na stránkách Zpravodaje bylo nepříjemné a nechutné a tak se nehodlám pouštět do pokračování osobního osočování. K věcné diskusi s kýmkoli a kdykoli se rád přidám. Prostě: dělejte si svůj vlastní názor. A to ideálně osobně. Zpravodaj je sice důležitým zdrojem informací, ale výrazně nevyrovnaným. Zvlášt ten prosincový.....

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dopis zastupitelům ohledně výdajů na Spolkový dům z 23.8.2017

Přes Nupaky do Kuří

Výlet do Zadní skály