Návrh na projekt "Podrobný dopravní průzkum v obci Dobřejovice"


Dopis, odeslaný zastupitelům obce 25.1.2018:

Vážení zastupitelé obce Dobřejovice,
dovoluji si vás oslovit se svým návrhem na projekt "Podrobný dopravní průzkum v obci Dobřejovice", který navrhuji financovat z prostředků původně určených na realizaci participativního rozpočtu v roce 2018.

Podnětem pro tento návrh pro mě byla stále se zhoršující dopravní situace v obci a hlavně plánované stavební záměry v okolí, které tuto situaci ještě zhorší (hlavně obchodní zóna v Čestlicích). Při studiu dokumentů k těmto záměrům jsem narazil na to, že (až na základní jednoduchý dopravní průzkum provedený v obci v roce 2015) neexistují podrobná data k dopravnímu zatížení v obci a hlavně k jejímu vývoji v čase.

Bez těchto údajů podle se podle mne obec nemůže věcně, odborně a hlavně účinně bránit či ovlivňovat stavební záměry v okolí, jejichž vedlejším účinkem bude nárůst tranzitní automobilové dopravy v obci Dobřejovice.

Druhým podnětem pro zpracování tohoto návrhu pak bylo 38. jednání ZO, kde jste rozhodli, že peníze původně určené na projekty Participativního rozpočtu nebudou z důvodu nízkého zájmu občanů o tyto projekty čerpány.

Žádám vás tímto o zažazení projednání mého návrhu, jehož podrobnosti zasílám v příloze, na 39. ZO dne 1.2.2018. Velmi rád tento bod představím na zastupitelstvu osobně. Omlouvám se za zaslání těchto podkladů v hraničním termínu, ale čekal jsem ještě na odpověď od oslovených odborných firem.

Věřím, že prostředky případně vložené na realizací tohoto návrhu povedou ve svém důsledku k zlepšení života v naší obci.
S díky
Jan Chvátal
603 289 057
------------------------------------------------------------


Návrh na projekt "Podrobný dopravní průzkum v obci Dobřejovice"
Stávající stav:

V obci Dobřejovice dochází k výraznému nárůstu automobilové dopravy a souvisejících negativních jevů. Bohužel dosud chybí reprezentativní dopravní průzkum, který by analyzoval současný stav, jeho příčiny a možnosti řešení. Jediný relevantní průzkum byl (pouze na jednom místě v obci) proveden v roce 2015.

Cíle dopravního průzkumu:
  • získat relevantní podklad k projednávání stavebních záměrů v okolních obcích, které generují tranzitní dopravu přes Dobřejovice s cílem omezit negativní vlivy na obec (omezení záměru, realizace nápravných opatření)
  • získat podklad pro dlouhodobou strategii obce v oblasti dopravy a omezení jejich negativních vlivů
  • získat data, která bude možno použít ke zjišťování vývoje dopravní zátěže při případném dalším opakování průzkumu
Měření intenzity dopravy:
  • umožňující rozdělení tranzitní dopravy od místní dopravy z/do Dobřejovic
  • umožňující definovat směry transitní dopravy a jejich intenzitu
  • srovnatelné s předchozími/budoucími měřeními - RPDI
  • předpokládaná měřící místa: 4 na vjezdu do obce (https://mapy.cz/s/2gTyl), měření s detekcí SPZ pro stanovení směrů dopravy
Analytická část:
  • intenzity dopravy v jednotlivých měřících bodech
  • podíly tranzitní/místní dopravy
  • směry dopravy v obci - kartogram
  • analýza kritických míst v obci i mimo ni
  • analýza dopravních špiček
  • analýza zdrojů tranzitní dopravy
  • expertní odhad budoucího vývoje
  • (expertní odhad rozšíření obchodní zóny u EXITu 8 na dopravu v obci)
Návrhová část:
  • výčet možných opatření směřujících k omezení negativních vlivů dopravy v obci, řešení kritických míst, odvedení tranzitní dopravy z obce, reakce na předpokládaný vývoj dopravy. U jednotlivých navrhovaných opatření výčet možných pozitiv, negativ a proveditelnosti.
  • návrh termínu dalšího dopravního průzkumu pro účely zjištění vývoje dopravního zatížení

Plánovaný termín: 2Q roku 2018
Odhad ceny:
V průběhu ledna jsem oslovil 3 odborné firmy, cenová nabídka mi zatím přišla (dnes) od jedné z nich ve výši 200.000 Kč + DPH. Předpokládám, že po obdržení cen od dalších firem a případném oslovení dalších (např. AF-CITYPLAN, se kterou již obec spolupracovala) bude konečná cena nižší. Další možností úspor je jednat s firmami o úpravě rozsahu průzkumu tak, aby byl levnější, ale přesto nám poskytl požadovaná data.
Návrh usnesení:
Zastupitelstvo obce souhlasí se záměrem na zpracování Podrobného dopravního průzkumu v obci Dobřejovice, navrženým panem Janem Chvátalem a pověřuje …., aby ve spolupráci s navrhovatelem připravil cenovou nabídku ….. firem a předložil ji na jednání zastupitelstva. (případně dodat cenový limit)

V Dobřejovicích dne 25.1.2018
Jan Chvátal

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dopis zastupitelům ohledně výdajů na Spolkový dům z 23.8.2017

Přes Nupaky do Kuří

Výlet do Zadní skály